Förskolan Kulskolan

Projekt - Gatuhundar


Rumänien

Rumäniens problem med gatuhundar började under Ceausescus tid i makten. Då folk med tvång fick lämna sina byar för att flytta in i städerna. Kvar blev husdjuren som inte fick följa med, även fast ägarna själva ville. Då ingen längre tog hand om djuren, så spreds sig hundar samt katter ohämmat och är i dag ett svårt samt stort problem. Det bildas flockar med hundar och en flock kan vara en fara för människor detta har i sin tur skapat en rädsla samt skräck och ett hat emot hundar.
Regeringen uppmuntrar människor att ha ihjäl hundar, de t o m sponsrar stora summor för varje död hund. Sättet som de har ihjäl hundar på är i många fall fruktansvärda, kan hälla bensin på dom och sätta eld, slå ihjäl dom, hugga av olika delar på hunden så de får en långsam och väldigt plågsam död.

Rumänien är ett EU land och detta förenklar ett samarbete.
GIA group är en ideell organisation i Bukarest, Rumänien, som drivs av Daniela Stoica. Hon har ett mindre hägn inne i själva Bukarest där hon hjälper både hundar och kattor. GIA group har ett veterinär center där hjälp med akutvård, vaccinationer, sterilisering samt kastrering finns att tillgå. Många utav hundarna adopteras till Tyskland/England och liten skala till Sverige.

GIA group arbetar efter modellen
- Rädda
- Adoption
- Sterilisering / Kastrering
- Ansvar
- Djurägarskap
- Utbildning i förskolor och skolor
- Första hjälpen för djur

Vi på Kulskolan hjälper samt stöttar med att förändra synen på djur genom att arbeta mot förskolor/skolor och använder då eget framtaget utbildningsmaterial. Barnen är vår framtid och det är viktigt att empati startar och väcks i tidig ålder vilket sedan fortsätter mot alla levande varelser. Kulskolans arbete bedrivs på plats i landet genom att bistå Daniela med det vi kan och hoppas naturligtvis att det finns fler som vill vara med Kulskolan och hjälpa.

Du som känner Du vill göra mer hör gärna av dig till verksamhetschef Madelene Gavazzeni så berättar vi mer. Film kommer inom kort läggas ut där ni kan se hur hundarna har det i hägnet och hur vårt arbete hjälper Daniela att fortsätta.